Beyrut Gezi Rehberi
Beyrut’a gitmeye nasıl karar verdim?
Yurt dışına ilk çıktığım günden beri herkesin dilinde olan şu pek meşhur Paris’e gitmeyi hep ertelemişimdir. Fakat belli bir süre sonra birçok şehri görüp Paris’i görmemenin bir eksiklik olduğunu hissetmeye başlamıştım. Bu yüzden Pegasus’un 2018’in kış aylarında yaptığı bir kampanyaya denk geldiğimde Paris’e bilet almak için çok düşünmedim, sonrasında da hemen gezinin ne kadar pahalı olacağını düşünerek dertlenmeye başladım. Fakat kader yine ağlarını ördü ve tam gezi tarihlerine bir sınavım denk geldi. Ben de Paris biletimi bir hafta sonrasına ve her zaman merak ettiğim Orta Doğu’nun Paris’i Beyrut’a çevirdim. Hiç yalan yok Beyrut benim gözümde her zaman Paris’ten çok daha ilgi çekici olmuştur 🙂 İşte şimdi Orta Doğu’nun gizemini 3 yıl aradan sonra çözmeye devam edecektim.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7HlxqursgjU&w=560&h=315]
Yazıya başlamadan önce şu şarkıya da bir göz atın, siz okurken o çalsın 🙂
Ne kadar güzeldir Beyrut? Tarifi yoktur. Beyrut ancak Beyrut kadar güzeldir. Beyrut kadar harabe, Beyrut kadar görkemli ve Beyrut kadar gizemlidir.
Beyrut’ta yapılan her şey yalnızca Beyrut’a özgüdür. Beyrutça’dır. Bir şehir düşünün ki, her aklına estiğinde İsrail uçaklarınca bombalansın, yıllardır kıran kırana geçen bir savaşta her binası, her yerleşim yeri silah ve top mermileriyle delik deşik olsun, ama yine de Beyrut kadar güzel kalsın. Güzelliği ancak yine kendisiyle betimlenebilsin.
Mehmet Tepebaşı
Bu yazıda önce Beyrut nerede, Beyrut’a nasıl gidilir, ne zaman gidilir, Beyrut pahalı mı, ulaşımı kolay mı, Beyrut’ta nerede kalınır gibi onlarca soruya cevap vereceğim. Daha sonraki yazımda da kendi bakış açımdan Beyrut’taki insanları, mimariyi, yaşantıyı yorumlayıp; Beyrut’ta nereleri kesin gezmeniz gerektiğini anlatacağım. Ayrıca Lübnan mutfağı gerçekten söyledikleri kadar var mı birlikte göreceğiz.
Beyrut Nerede?
Lübnan’ın başkenti olan Beyrut, Orta Doğu’nun göbeğinde, Hatay’la aynı meridyende bulunan; İsrail, Filistin ve Suriye ateş çemberinden kendisini Akdeniz’e dönerek kurtarmaya çalışan ve tarih boyunca çok acılar çekmiş güzel bir şehir. Ayrıca Beyrut başkenti olduğu Lübnan’dan çok daha fazla biliniyor. Tıpkı İstanbul’un (başkent olmasa bile) Türkiye’den çok bilinmesi gibi. Bu arada İstanbul’dan sadece 1 saat 45 dk içinde Beyrut’a ulaşılabiliyor, artık Beyrut nerede denildiğinde bize ne kadar yakın olduklarını hatırlarsınız 🙂
Lübnan vize istiyor mu?
Vize istemeyen ülkeler dendiğinde akla Sırbistan ve Ukrayna gelir. Bence artık Lübnan da bu listenin başlarında gelmeli. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı pasaportuyla Lübnan’da 180 gün içinde 90 gün bulunabilir.
http://www.mfa.gov.tr/lubnan-seyahat-edecek-turk-vatandaslarinin-dikkatine.tr.mfa
DİKKAT!
Daha önce İsrail’e gittiyseniz ve pasaportta İsrail damgası varsa, Lübnan’a giremezsiniz. İrem, yani İsrail’e gitmemeli miyim, Lübnan’ı da orayı da görmek istiyordum ya diye üzülenlere güzel bir haber geliyor 🙂
İsrail 2013 yılından beri pasaporta damga basmıyor arkadaşlar. Bunun yerine size bir giriş kartı veriyor. Ayrıca bordo pasaportluysanız, İsrail vizesi almalısınız, ama bu vizeyi de pasaporta basmamalarını rica edebilirsiniz. Böyleceee sorunlar çözüldü 😀
Sonuç olarak bu ülkeler için turizm önemli bir gelir kapısı. Geçmişteki olaylardan ve şu anda da süren politik gerilimlerden dolayı birbirlerine tavır almışlar zamanında, bu doğru. Fakat bana kalırsa İsrail’in pasaporta damga basmaması, Lübnan’ın da sanki bunu bilmiyormuş gibi İsrail’e giden bana gelemez ha demesi biraz şov bence. Sonuç olarak kimse sizin İsrail’e gidip gitmediğinizi siz söylemedikçe bilemez. İyi yolculuklar 😀
Beyrut’a ne zaman gidilir?
Önce Beyrut hava durumunu biraz inceleyelim.
Beyrut’ta hepimizin çocukluk yıllarımızdan ezbere bildiği yazları sıcak ve kuru, kışları soğuk ve yağışlı geçen ılıman Akdeniz iklimi hakim.
Ben Mart ayında gitmeme rağmen Beyrut hava durumu çok güzeldi, yanıma sadece ince bir mont almıştım ve her türlü idare etti beni. Zaten 3 sene önce Şubat ayında yaptığım inanılmaz sıcak İsrail gezimden öğrenmiştim, oraları Türkiye gibi düşünmemek lazım. Okumak isterseniz sizi bir de oraya alalım –> İsrail Yazım
Lübnan’da yazları pek yağmur yağmıyor ve nem oranı yüksek. Antalya ve Adana’nın aynı paralelde olduğunu ve Beyrut’un da onlardan 2-3 paralel kadar aşağıda olduğunu varsayarsak yazlarının nasıl olduğunu hayal edebiliriz bence. Zaten tıpkı ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde olduğu gibi Lübnanlılar da yazları nem ve sıcaktan etkilenmemek için daha serin ve yağışlı olan Lübnan Dağlarına kaçıyorlarmış.
Yani Beyrut’a ne zaman gidilir derseniz, bence ilkbahar ve sonbaharda Beyrut hava durumu en uygun olur 🙂
Beyrut’a nasıl gidilir?
- Beyrut Uçak Bileti
Türkiye’den tam 4 farklı şehirden Beyrut’a aktarmasız uçabileceğinizi biliyor muydunuz?
1’i Lübnan’ın – MEA – 3’ü de Türkiye’nin olmak üzere – Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas Global – toplam 4 hava yolu şirketi Türkiye & Lübnan arası aktarmasız uçuyorlar. www.skyscanner.com bütün hava yollarını karşılaştırabileceğiniz bir site hem hava yollarından hem de farklı acentalardan biletleri size sunuyor. Biletinizi seçtikten sonra hava yolunun kendi sitesini de kontrol etmeyi unutmayın. Acentadan alacaksanız da internette araştırıp, güvenilirliğini kontrol edin.
Ben Pegasus’un bir kampanyasından yararlanıp İstanbul – Beyrut gidiş-dönüş 500 TL’ye gayet uygun sayılabilecek bir bilet almıştım. Şimdi size güzel bir tüyo geliyor:
O dönemde staj yaptığım için bu gezimi hafta sonuna denk getirmeliydim. Fakat Beyrut’a da fazla zaman ayırmak istiyordum. Bu gezi için sadece cuma günü izin aldım 🙂 Perşembe iş çıkışı 20.30 uçağını yakaladım, akşam Beyrut’taydım. Böylece Perşembe, Cuma, Cumartesi olmak üzere 3 gece Beyrut’ta kalmış oldum. Ayrıca bütün bir pazarımı da check-out yaptıktan sonra bavulumu otelde bırakarak Beyrut’u yürüyerek gezmeye ayırabildim. Çünkü uçağım pazarı pazartesine bağlayan gece 03.30’daydı ve böylece pazartesi sabah mesaisine direkt yetişebildim. Biraz yorucu olsa da Beyrut’a 3 gece 3 tam gün çok güzel yetiyor, öneririm.
Türkiye-Lübnan Feribot
Türkiye ile Lübnan arasinda, Akgunler Denizcilik tarafından işletilen sadece 1 feribot güzergâhi bulunmaktadir. Haftada 2 kere sefer vardır. Taşucu ile Tripoli arasindaki tarifeli haftalık feribot seferi, yaklasik 10 saat sürmektedir. Tripoli – Beyrut arası 80kmdir.
Hatta şu entryde motosikleti de feribotla yanında götüren birinin eğlenceli yolculuğunu okuyabilirsiniz 🙂
Lübnan Para Birimi
Lübnan’da hem Lübnan Lirası hem de Amerikan Doları geçiyor. Siz bir yere dolar verdiğinizde para üstü olarak genelde Lübnan Lirası veriyorlar. Şu anda 1 Amerikan Doları = 1507 Lübnan Lirası. Fakat biz oradayken gördük ki hesaplaması kolay olsun diye 1 dolar 1500 Lübnan lirasına sabitlenmiş şekilde.
Yanınıza bol bol dolar alın. Maalesef kredi kartı her yerde geçen ve çok sorunsuz çalışan bir şey değil.
Beyrut pahalı mı?
Bol sıfırlı Lübnan lirası kafanızı karıştırmış olabilir, merakla şimdi Türk lirası mı değerli bu mu diye soruyorsunuzdur 😀 Buradan İstanbul ve Beyrut genel ücretler ve alım gücü bakımından karşılaştırılıyor.
İstanbul ortalama olarak %50 oranında daha ucuz bir yer. Fakat Beyrut’ta çalışan bir insanın alım gücü İstanbul’da çalışan bir insana göre %6 daha yüksek. Buradan anlayacağımız şey şu: Beyrut pahalı ama Lübnanlılar iyi kazanıyor. İstanbul’da para kazanan biri hem Lübnanlılara göre daha az kazanıyor hem de orası daha pahalı. Ama moral bozmak yok, bu yazıda Beyrut turunu nasıl ucuza getirirsiniz, her şeyi anlatacağım 🙂
Yine Numbeo’dan bulabileceğiniz hayat pahalılığı sıralamasına göre bir tablo yaptım sizler için. Her bir ülkede bir insanın hemen hemen aynı standartlarda yaşaması için gereken para miktarı hesaplanmış ve ortaya çıkan tablo bu. İsviçre’nin 1. Olduğu sıralamada, Lübnan 32. Türkiye ise 90. Fakat dikkatli baktığınızda göreceksiniz ki Lübnan, İspanya ve Yunanistan gibi Türkler tarafından yurt dışı tatillerinde çok sık tercih edilen ülkelerden ucuz. Yani oralara bütçeniz yetiyorsa, Lübnan’a da hayli hayli yeter 🙂
Sıralama | Ülke | Hayat Pahalılığı |
1 | İsviçre | 119.98 |
2 | İzlanda | 112.64 |
3 | Norveç | 104.09 |
31 | Yunanistan | 57.64 |
32 | Lübnan | 57.21 |
33 | Bahreyn | 56.08 |
34 | İspanya | 55.43 |
90 | Türkiye | 35.52 |
Peki ben neden bunları detaylıca anlattım?
Biz Türkler genelde Avrupa ve Amerika odaklı tatil yaptığımız için Euro ve Dolar kullanan yerlerin bize pahalı gelmesine alıştık. Fakat konu Orta Doğu’ya gelince, hem de bize göre az gelişmiş olduğunu düşündüğümüz Lübnan gibi minik bir ülke olunca, çoğumuz oralar Türkiye gibidir veya daha ucuzdur gibi bir varsayım yapıyoruz. Fakat Orta Doğunun bazı merkezleri gerçekten pahalı maalesef. Hatta İsrail yukarıdaki sıralamada 11. yani Hollanda’dan bir sonra gelen ülke.
Beyrut Konaklama
Airbnb veya Booking’i diğer gezilerde nasıl kullandıysanız Beyrut’ta da aynı şeyler geçerli. Size hem Airbnb hem de Booking için altta 2 ayrı yer önerdim. İkisi de aşağıda belirtilen Hamra bölgesinden. Hamra her daim hareketli, gençlerin takıldığı bir bölge. Beyrut’un en şatafatlı en güzel bölgesi olmadığı kesin fakat konaklamalar için hem uygun fiyatlı hem de merkezi.
***Airbnb Önerisi***
Airbnb’ye ilk defa kayıt olacaksanız benim linkimi kullanarak 130TL www.airbnb.com.tr/c/isen18 indirim kazanabilirsiniz.
Hatta diyelim ki 6 gün kalacaksınız ve 2 kişiniz. Eğer ikiniz de daha önce Airbnb’ye kaydolmadıysanız benim linkimden kaydolun. Airbnb’den seçtiğiniz evin ilk 3 günlük rezervasyonunu biriniz, kalan 3 günü de biriniz yapın. Toplamda 260TL indirim kazandınız, hinlik her yerde ahaha 😀
DİKKAT! Rezervasyon tutarınız 250 TL ve üzeri olmalı ki indirim uygulansın.
Benden sonra giden arkadaşım Göker de Airbnb’den bu evi kiraladı. Çatı katında havuzu falan olan bir yer. Tavsiye ediyor 😀
https://www.airbnb.com.tr/rooms/11272942
***Booking’ten Ayırttığımız Otel***
Ben Booking’ten 4 yıldızlı bir otel buldum, yeri çok merkeziydi ve kahvaltı dahildi. Adı Santona Residence linkini bırakıyorum. Odalar biraz eski, ama balkonu olması güzel. Ayrıca internet de çok iyi değildi. Fakat internet Beyrut’ta genel bir sorun olduğu için oteli çok suçlayamadım.
https://www.booking.com/hotel/lb/santona-residence.tr.html
Booking rezervasyonlarınızı benim linkimle yaparsanız tatilden döndükten sonra otele ne kadar ödediyseniz %10u geri geliyoooor.
https://www.booking.com/s/34_6/irem0901
Beyrut’ta Ulaşım
Beyrut gerçekten çok güzel bir şehir. Fakat bu güzelliğini ne şehir düzenlemesinden ne trafiğin az ve düzenli olmasından ne de toplu taşımasının rahatlığından almış 😀 Kısacası Beyrut’ta en sevmeyeceğiniz şey YOĞUN trafik, KORNA SESLERİ ve toplu taşıma diye bir şeyin OLMAMASI olacak. Beyrut’ta ulaşım lüks arabalarla sağlanıyor. Adeta herkesin altında son model ve aşırı pahalı arabalar var. Bana kalırsa kredi çekip çekip her sene o aracın bir üst modeline geçiyorlar. Lüks araçlardan başka ne var biz ne kullanacağız derseniz; rahat bir spor ayakkabı iş görür 🙂
Beyrut Havaalanı – Merkez –> UBER: Havaalanında bedava internet var. Fakat pasaport ve bagaj alım kısmını geçip dışarıya çıkarken bağlantı kesiliyor. İçeride hazır internetiniz varken hemen bir UBER çağırın, UBER havaalanı otoparkında önceden belirli park yerlerine gelecek, hatta hangisine geleceği de ekranda yazacak. Bizimki B-8’di mesela.
Beyrut yürüyerek gezilebilecek bir şehir. Granada, Budapeşte, Amsterdam gibi şehirlere benziyor bu yönden. Her ne kadar yollar, kaldırımlar ve trafik ışıkları pek yayaları düşünerek yapılmamış olsa da yürünüyor, bize bir şey olmadı 😀 İstanbul’dan pek farkı yok zaten, o kadar da gömmeyeyim.
Dolmuş: Benim gibi yorulurum ben hep yürüyemem diyenlerdenseniz Türkiye’deki gibi dolmuşlar var. Biz hiç kullanmadık ama eminim ki otelinize danıştığınızda hangi rotaya gidene binmeniz gerektiğini söylerler.
Servis & Taksi: Bizim kullandığımız güzel bir yöntem ise taksileri dolmuş olarak kullanmaktı. Taksiye binerken “Servis” diyorsunuz, iyice bastırarak söyleyin kesin anlasın 😀 Sonra o taksi size ve sizin gibi servis diyerek binen yolcuları sırayla istediğiniz yere bırakıyor. Adeta rotası olmayan bir dolmuş. Bazen şansınıza kimse binmiyor ve gerçekten taksiye binmiş gibi size direkt istediğiniz yere götürüyor. Kişi başı 2000 Lübnan Lirası (0.6 USD) olan bu “servis” olayı gerçekten çok uyguna geliyor.
UBER: Ama tabi ki bizim favorimiz Uber. Özellikle uzun yollar için bir numaralı tercihimiz. Neden?
- İster kredi kartıyla otomatik, ister nakit ödenebiliyor.
- Otelde veya restoranda otururken internetiniz varken çağırın, sonrasınra internete ihtiyaç yok.
- Adres tarif etme derdi yok zaten çağırırken uygulamada gideceğiniz yeri seçiyorsunuz.
- Kazıklanma derdi yok. Uber’e rağmen sizi uzun yoldan götüren şöförü direkt Uber’e şikayet edin paranızı anında iade ediyorlar.
Daha önce hiç Uber’e kaydolmamışsanız benim linkimden kaydolursanız çok sevinirim, ilk yolculuğunuzda 10TL hediye 🙂 https://www.uber.com/invite/rn925o
Beyrut Havaalanı’ndan – Merkezdeki otelimize kadar 10 km vardı ve Uber yaklaşık 12 dolar tuttu.
Otelden – Jeita Mağarası’na kadar ise 22 km vardı ve Uber 16.5 dolar tutu. Yani başlangıç ücreti çok olsa da uzun mesafelerde Beyrut’ta ulaşım için Uber baya hesaplı 🙂
Beyrut’ta Araç Kiralama
Bence kiralamayın. Trafik kuralları çok geçerli değil. Tabi ki kırmızıda duruyorlar, yeşilde geçiyorlar falan ama cidden agresifler, yayaya saygılı değiller ve sürekli yoğun bir trafik var. Ama arabasız yapamam ben diyorsanız yurt dışında araç kiralamayı anlattığımı yazıma beklerim 🙂 İspanya’da ailemle nasıl araç kiraladık? (Araç kiralama kısmını yazının ortalarında bulabilirsiniz)
Lübnan’da saat kaç? Kafalar karışık 😀
Aşağıdaki linkte de görebilirsiniz, Lübnan’da 25 Mart 2018’de saatler 1 saat ileri alınmış, 28 Ekim 2018’de de 1 saat geriye alınacak. Türkiye ise artık hep kış saati uygulamasını kullanmaya karar verdi. Yani Mart-Ekim ayları arasında Lübnan’la Türkiye arasında saat farkı yokken, Ekim-Mart ayları arasında 1 saat fark oluşuyor.
https://www.timeanddate.com/time/change/lebanon/beirut
Beyrut Turunda Kullanmanız Gereken Uygulamalar
- Skyscanner: En uygun fiyatlı uçak biletlerini bulmanız için önemli 🙂
- Airbnb: Özellikle kalabalıksanız Beyrut’un göbeğinde güzel bi ev kiralamak çok hoş olur. Ev seçerken yorum sayısı 10’dan fazla, değerlendirme puanı 5 üzerinden 4 ve üstü olan evlere bakmaya çalışın. Eğer daha önce hiç Airbnb’ye kaydolmamışsanız ve benim linkimle kaydolursanız ilk konaklamanızda 130 TL indirim kazanıyorsunuz 🙂 airbnb.com.tr/c/isen18
- Uber: Daha önce hiç kullanmamış olsanız bile Uber’i hemen indiriyorsunuz ve arkanıza yaslanıyorsunuz. Lübnan’da çok yaygın, hem Beyrut içinde hem de Beyrut’tan civardaki şehirlere giderken kullanabilirsiniz. Hem güvenli, hem uygun fiyatlı. Wi-Fi bulduğunuz ortamda aracınızı çağırıyorsunuz ve araçtan inerken internetiniz olmasa bile ödeme kredi kartınızdan alınıyor. Böylece Uber hem nakit para harcamak istemediğinizde kurtarıcınız oluyor hem de yabancı dilde adres tarif etmenize gerek kalmıyor. Yine daha önce hiç Uber’e kaydolmamışsanız benim linkimden kaydolursanız çok sevinirim, ilk yolculuğunuzda 10TL hediye https://www.uber.com/invite/rn925o
- Booking: Otel, hostel, pansiyon vb rezervasyonu yapmak için doğru yerdesiniz. Kaldığım otel 4 yıldızlıydı, yeri çok merkeziydi ve kahvaltı dahildi, adı Santona Residence.
- Daha önce Booking’e kaydolmuş olsanız bile verdiğim linke tıklayıp rezervasyonunuzu bu link üzerinden tamamlarsanız, https://www.booking.com/s/34_6/irem0901, konaklamanızın %10u kartınıza iade edilecek. Linke tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki pop-up çıkacak. Doğru yoldasınız 😀 Normal rezervasyon yapıyormuş gibi devam edin, en son adımda rezervasyon güvenliği için sizden istenen kredi/banka kartı neyse aynı karta konaklamanız tamamlanınca ücretin %10u iade edilecek.
- Google Maps: Yolculuğa çıkmadan önce Wi-Fi’a bağlı iken Google Maps uygulamasını açın, sol üst taraftaki butona basın ve çevrimdışı haritalar sekmesini tıklayın. Çevrimdışı harita indir -> Özel Harita’ya tıklayın. Lübnan’ı veya Beyrut’u kapsayacak bir alan seçin ve indirin. Otelinizi, gitmek istediğiniz yerleri, kısacası her şeyi internetiniz varken aratın ve kaydedin. Bu yolla internetiniz yokken indirdiğiniz alanın en küçük ayrıntısına kadar erişebileceksiniz ve asla kaybolmayacaksınız.
- Google Translate: Lübnan’da resmi dil Arapça fakat uzun yıllar Fransa hakimiyetinde kaldıkları için Fransızca da biliyorlar, İngilizce ise zaten uluslararası iletişim dili. Bu nedenle bu 3 dili Wi-Fi varken indirmenizi tavsiye ederim.
Beyrut’ta İnternet Sorunu
Beyrut’ta kablosuz internet büyük bir sorun. Gerçekten hiçbir yerde hızlı ve yer yer kesilmeyen bir Wi-Fi bulamadık. Ama oturduğumuz, yemek yediğimiz çoğu yerde Wi-Fi mevcuttu. Ne internetsiz kaldık ne de internete doyabildik diyelim siz anlayın 😀
Sim kart almak için bizim otelin önerdiği yer 35 dolar gibi bir rakam vermişti biz de haliyle vazgeçtik. Fakat benden 1 ay sonra Beyrut’a giden arkadaşım Bilal sizlere çok güzel bir öneriyle geldi. Class isimli bu yerde pasaport başına 2 tane sim kart alma hakkınız var veee çok ucuz. 1 GB =3 USD
DİKKAT
Ayrıca birçok operatör Türkiye’deki paketinizi 20-25TL’ye yurt dışındaki bazı ülkelerde kullanmanıza izin verir. Turkcell için Lübnan onlardan biri değil. Kesinlikle operatörünüzün anlaşmasını kontrol ederek gidin.
DEV HİZMET
Hamra sokağındaki Starbucks’ın Wi-Fi kullanıcı adı: third, şifre: place
Bir sonraki yazıda Lübnan’ı daha da derinlemesine anlatacağım, yeme-içme önerileri ve kesinlikle görülmesi gereken yerler sizleri bekliyor olacak.
Instagram’da beni takip ederseniz Lübnan’la ilgili her şeyi sabitlediğim hikayelerde görebilirsiniz. Senremi Instagram 🙂
Eline emeğine sağlık süper anlatmışsın.. Merak ettiğimiz bir rota Lübnan. İki gezgin aşığın da dediği gibi; Gezin, gezin, dönün.
Çok teşekkürler. Bir tane daha Lübnan yazısı gelecek 🙂
Bekliyor olacağız yazını… Takipteyiz. Bizim gezilerimize de bakarsın 🙂 instgram profil ismin nedir bu arada.
senremii 🙂 ben de bakıyorum hemen