Önce seni tanıyalım.
Merhaba ben Havva. Boğaziçi Üniversitesi işletme öğrencisiyim. 2017 Spring döneminde Avustralya’ya Exchange’e gittim.
Neden Exchange’e gitmek istedin?
Erasmus’a gidilen ülkeler her zaman seyahat edebileceğim yerler olduğu için bu fırsatı başka zaman gidemeyeceğim daha uzak bir yere giderek değerlendirmek istedim. Seçeneklerim ya Amerika ya da Avustralya’ydı. Daha az bilineni tercih etmek istedim.

Euroka Melbourne

Euroka Melbourne

Tercih listeni neye göre yaptın? Okulun eğitim kalitesi mi şehir/ülke mi yoksa ekonomik nedenler mi seni daha çok etkiledi?
İkinci yerleştirmede tercih yaptığım için okulların boş kontenjanlarına, şehrin pahalılığına ve şehirdeki üniversite sayısına göre tercih yaptım. Tabi ki üniversite kalitesini ve imkanlarını da göz önünde bulundurdum.
Exchange’e gitmeden önce ve gittikten sonra ne gibi zorluklar yaşadın?
Gidiceğim yer çok uzak olduğundan ve daha önce hiç bilgim olmadıgından dolayı soru işaretlerim vardı. Nerede kalmam gerektiğini bilmiyordum. Melbourne çok büyük bir şehir ve birçok farklı merkezi var. Hangisinin benim için en uygun olduğunu bilmiyordum. Nihayetinde hangi merkezde kalmaya karar veremediğim için okul yurdunda kalmayı seçtim ve yurt da merkezlerden uzaktı. Toplu taşıma da (özellikle otobüsler) biraz baş belası…
3 kelimeyle kendi Exchange’ini tanımlar mısın?
Road trip, adventure, wildlife.
Şu anda hangi şehirdesin? Bize artılarıyla eksileriyle şehrini anlatsana.
Melbourne’deydim. Öncelikle çok geniş bir alana yayılmış bir şehir o yüzden bir yerden bir yere gitmek vakit alıyor. Ama öte yandan şehrin içinde ve etrafında keşfedilecek çok fazla yer var. Birçok kültürün bir arada yaşadığı bir şehir. İnsanlar çok modern ve kimse kimseyi rahatsız etmiyor. Her an kendimi güvende hissedebiliyordum. Aynı zamanda herkes çok güler yüzlü ve yardımsever.
Avustralya’nın kültürü nasıl? Sence farklılıklarımız ve benzerliklerimiz neler?
Sonuçta bir İngiliz kolonisi o yüzden Amerika’yı andırıyor. Ama Asya ülkelerine çok yakın olduğu için o bölgeden de çok göç almış bir ülke. O yüzden birçok farklı kültürü bir arada barındırıyor. Yerli aborjin kültürünü büyük şehirlerde pek fazla göremiyoruz maalesef ama daha küçük yerleşimlere veya kırsal alanlara seyahat ettiğinizde onları da görebiliyorsunuz. Benzerliğimiz olduğunu pek zannetmiyorum sadece misafirperverlik ve yardımseverlik ortak noktamız bence.
Türkiye’de nerede yaşıyorsun? Bu şehirle Melbourne’ün farkları neler? Bu farklar hayatını nasıl etkiledi?
İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul da Melbourne gibi kocaman ve kozmopolit bir şehir. Ancak nüfus yoğunluğu olarak bakarsak Melbourne İstanbul’un yanına yaklaşamaz o yüzden İstanbul’daki kalabalığın ve kargaşanın olmadığı bir İstanbul hayal edin. Evler tek katlı bahçeli, gökdelenler, şehir merkezi hariç, neredeyse yok denecek kadar az.

Brighton Beach Melbourne

Brighton Beach Melbourne

İleride Melbourne’de yaşamak ister misin? Örneğin Master yapmak ya da çalışmak için geri dönmek gibi bi planın var mı?
İleride orada yaşamak isterim. Buna engel olacak tek ama büyük bir sorun var, o da çok uzakta olması ve saat farkının çok olması. Master yapmak için dönmek isterim ama iyi düşünmek lazım çünkü hayat da pahalı okullar da.
Melbourne’de hangi üniversitenin hangi kampüsündesin?
Monash Üniversitesi’nin Clayton kampüsünde kalıyordum. Ana kampüs burası ama buranın dışında Caulfield kampüsünde de derslerim vardı. O derslere gitmek için iki kampüs arası çalışan bir shuttle’a biniyordum.
Üniversitede eğitim ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde mi oluyor yoksa dersler blok şeklinde mi?
Türkiye’deki gibi ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde oluyor ancak ülke güney yarım kürede olduğundan mevsimler ters 🙂 Yani ilk dönem şubatta, ikinci dönem ağustosta başlıyor Türkiye’nin aksine.
Eğitim hangi dilde yapılıyor? Eğer İngilizceyse hocaların dil yeterliliği nasıl?
Eğitim tabi ki İngilizce. Bence Avustralyalı hocaların İngilizcesini anlamak çok zor değil fakat Asyalı hocaları anlamak bazen güç olabiliyor.
Dersler zorluyor mu? Sence eğitim sistemi nasıl?
Eğitim sistemi Türkiye’den tamamen farklı. Vizeler yerine sadece bir final ve bir dönem projesi oluyor. Ancak bu projeler adeta bir tez ayarında baya emek isteyen çalışmalar. Türkiye’deki teorik ağırlıklı ve biraz da ezberci eğitim yerine burada daha uygulamalı, gerçek hayattan örnekler içeren ve kendi kendine araştırıp öğrenmeyi gerektiren bir eğitim anlayışı var.
Exchange öğrencileri ve yerli öğrenciler aynı sınıflarda mı eğitim görüyor?
Evet herkes aynı ortamda eğitim görüyor. Hatta bir dersimde sınıfımda benden başka herkes orada yaşayan Asyalılardı.
Türkiye’deki okulun kaç tane ders almanı zorunlu tuttu? Her biri kaç ECTS’ydi?
Bir zorunluluk yok, hiçbir dersi geçmesem bile olurdu. Monash Üniversitesi, öğrencilerinin 3 veya 4 dersten fazla ders almalarına izin vermiyor çünkü her bir ders çok zamanınızı alıyor. Türkiye’deki okulum dersleri ders başına 6 ECTS’den saydı.
Haftada kaç saat dersin var? Ödevler, sınavlar yoğun mu? Yoklama çok önemli mi?
Her bir dersin iki saat lecture’ı 1 saat tutorial’ı var. Tutoriallara katılmak zorunlu ve yoklamalı. Sınav yok, sadece final var ama ödevler oluyor ve zaman alıyor.
Evde mi yurtta mı kalıyorsun? Artıları eksilerinden bahseder misin?
Yurtta kalıyordum ama aslında evi uzaktan ayarlayamadığım için yurt seçeneğini seçmiştim. Oraya gidince yurttan ayrılmak istedim ama sözleşme imzaladığım için kabul etmediler. Yurtta çok fazla insanla tanışabilir ve arkadaş edinebilirsiniz. Bir şeye ihtiyacınız olduğunda size yardımcı olabilecek çok fazla insan var. Temizlik yapmak zorunda değilsiniz. Yurdun eksisi mutfağı çok fazla insanla ortak kullanmak. Çünkü yemek saatlerinde çok kalabalık oluyor. Ayrıca kampüs merkeze uzak olduğundan akşamları toplu taşımada sıkıntı yaşıyordum ve bazen yürümem gerekebiliyordu.

Melbourne Yurt Odamın Manzarası

Melbourne Yurt Odamın Manzarası

Üniversiteye yakın bir yerde konaklamak mı şehir merkezinde konaklamak mı daha iyi?
Bu sorunun cevabı Exchange’den beklentilerinize göre değişir. Eğer daha çok gezmek ve hareketli bir gece hayatı istiyorsanız kesinlikle merkeze yakın bir yerde kalmalısınız. Ama daha sakin ve doğa içinde bir yerde yaşayıp derslere önem verecekseniz yurtta kalmanızı tavsiye ederim.
Ev tutmak isteyenlere önerebileceğin bir bölge var mı? Ev arıyorsak hangi sitelere, Facebook gruplarına vb bakmalıyız?
Melbourne CBD, South Yarra, St Kilda, Flinders Street, şehrin eğlenceli bölgeleri. Bu tarz yerlerde öğrenci yurtları mevcut. Onun dışında oda veya ev kiralamak isterseniz Facebook’ta katılabileceğiniz bir grup: Fairy Floss Real Estate ve gidiceğiniz okulun ev kiralama grupları. Stüdyo daire tutmak isterseniz emlakçılarla görüşebilirsiniz.
Exchange’e gitmeden önceki süreçte önceden ödemek zorunda olduğun ücretler oldu mu? Sağlık sigortası, yurt taksidi, vize, uçak bileti, belgelerin kargolanması vb. Bunlar ne kadar tuttu?
Vize için ödemeniz gereken bir sağlık sigortası var (Over Seas Health Cover): 376 AUD. Vizenin kendisi için 550 AUD civarı bir rakam ödüyorsunuz. Avustralya gidiş dönuş uçak biletleri neredeyse 2000 AUD tuttu. Yurt için toplam 6000 AUD civarı bir miktar ödedim. Bunun dışında kendi isteğimle yaklaşık 60 Euro’ya Allianz’dan seyehat sağlık sigortası yaptırdım. Açıkçası en çok da o işime yaradı.
Bize Melbourne’deki fiyatlardan biraz bahsedebilir misin?
Dışarıda yemek, içmek, gezmek Türkiye’den gelen birisi için pahalı. Ancak burada maaşlar da çok yüksek, yani yarı zamanlı bir iş bulabilirseniz rahatlıkla gezebilirsiniz. Dışarıda bir mekanda yemek ortalama 18 AUD, yarım litrelik bir bira 10 AUD civarı ancak tekelden 33lük birayı şişe başına 1.3 AUD gibi bir fiyata da alabilirsiniz. Yani genel olarak yemeğinizi kendiniz pişirmeli ve marketlerden alışveriş etmelisiniz ama arada dışarı çıkıp yiyip içmek gayet makul.
Bir ayda ortalama neye ne kadar harcıyorsun? Para transferlerini nasıl yapıyorsun?
Bu sorunun cevabı değişir, ben çok fazla gezdiğim için ortalama olarak fazla harcadım. Ama Melbourne’de kaldığım zamanlarda yeme, içme, toplu taşımayla günlük 30 AUD civarı harcıyordum. Babam Yapı Kredi’den AUD hesabı açmıştı ve benim buradaki Avustralya hesabıma gönderiyordu. Gönderdiği miktar ne olursa olsun gönderim başına 50 lira ödüyordu.
Türkiye’de herhangi bir bankanın senin ülkendeki bir bankayla anlaşması var mı? Diyelim ki anlaşma yok, en az kesintiyle hangi bankanın kartıyla orada hangi ATM’den para çekiliyor?
Teb Bankası’nın anlaşması vardı ama kullanmam hiç gerekmedi o yüzden bilmiyorum. Ben gittiğim günün ertesi sabahı bankaya gidip hesap açtırdım. Hesap açtırırken en ufak bir para ödemem gerekmedi. Yanımda getirdiğim nakit parayı direkt oradaki hesabıma yükledim ve o hesabı kullandım.
Bankaların mobil uygulamalarını kullanabiliyor musun? Telefona Türk hattını takmamıza gerek var mı?
Kullanıyorum ve mobil hattımı bağlamam gerekmedi. Mobil hesabım için mobile giriş şifresi aldım öyle kullandım.
Hibe alıyor musun? Varsa harcamalarının % kaçını karşılıyor?
Exchange öğrencileri için bizim okul hibe vermiyor ama hibe veren okullar da varmış, onu Türkiye’deki okulunuzun Exchange ofisiyle konuşabilirsiniz.
Hangi telefon operatörünü kullanıyorsun? Paketinde neler var ve ne kadar ödüyorsun?
Avustralya’da Vodafone ve Telstra çok yaygın. Telstra biraz daha kaliteli ve merkezden uzak yerlerde de çekiyor. Ben ucuz olduğu için Vodafone’u kullandım. Kamp yaptığım şehirden uzak alanlarda çekmedi ama ilginç bir biçimde 2 gece Great Barrier Reeft’te (Okyanusun ortası) kaldım ve sürekli olarak sinyal alabildim ve Telstra hattı olanlar sinyal alamadı 😀 6 GB internet, 300 uluslararası konuşma dakikası, ve sınırsız avaustralya içinde konuşma paketine aylık 30 AUD ödedim. Yeni Zelanda’ya gittiğimde paketimi hiçbir fark ödemeden Avustralya’daymış gibi kullanmaya devam ettim.
Şehir içi ulaşımını nasıl sağlıyorsun? Bisiklet yaygın mı? Ulaşım için ayda ortalama ne kadar harcıyorsun?
Bisiklet yaygın ama şehir çok büyük olduğu için toplu taşıma kullanmadan sürekli olarak bisiklet kullanmak için fiziksel olarak çok kondisyonlu olmak gerekiyor. Ben kampüs içinde bisiklet kullanıyordum. Şehir içinde toplu taşıma daha rahat oluyor. Ulaşım için aylık ortalama 60 AUD ödedim.
Gittiğin ülkede okurken çalışma olanağın var mı? Varsa haftada kaç saat çalışma izni var ve ortalama ne kadar kazanılıyor?
Evet part time calışmamıza izin veriliyor. 2 haftada 40 saat çalışma izni var bunu uygunluğuna göre ayarlayabiliyorsun. Yani ayda 80 saat çalışabiliyorsun. Saatlik olarak ortalama 15-20 AUD kazanılıyor.
Diyelim ki hasta oldun, yurt dışı sağlık sigortanla hangi hastanelere gidebiliyorsun, prosedür nasıl?
My OSHC adında bir app var onu inceleyerek bakabilirsiniz. Ben hasta olmadım ama diş ağrısı çektim. Bir dişim çürüdüğü için ağrı yapmıştı. My OSHC dişçi ücretini karşılamıyordu. Dişçiye gidip dolgu yaptırdım ve yaklaşık olarak 200 AUD ödedim. Gitmeden önce Allianz sigortadan seyahat sağlık sigortası yaptırmıştım. Dişçi faturasını ve tedavi raporunu Allianz’a mail attım ve dişçiye yaptığım tüm masrafım için bana geri ödeme yaptılar.
Bol bol gezdin mi? Exchange boyunca yaptığın gezileri kronolojik olarak özetleyebilir misin?
Okula gitmekten çok gezdim diyebilirim 😀 Exchange boyunca Avustralya, Tasmanya ve Yeni Zelanda’yı gezdim.
*Avustralya’yı uyguna gezmek istiyorsanız iki yol var biri otostop diğeri araba kiralamak. Açıkçası sürekli otostop çekmek bana yorucu geldiği için araba kiralamayı tercih ettim. Ara sıra otostop çekenleri de arabamıza aldık 🙂 İlk olarak Brisbane ve Gold Coast’u gezdim. Melbourne’den uçakla Brisbane’e geçtim orada havalimanından araba kiralayarak Brisbane’i ve Gold Coast’ı gezdim. Sonra arabayı yine Gold Coast havalimanında bırakıp ordan uçakla Melbourne’e döndüm.
*Bundan sonraki gezim Great Ocean Road’tu, arabası olan bir arkadaşımızın arabasıyla gittik. Yol üstünde gece kamp yaparak dolaştık.

Great Ocean Road 12 Apostles

Great Ocean Road 12 Apostles

*Daha sonraki gezim Tasmanya’ya oldu. Oraya okulla gittiğim için otobüs ve rehber eşliğinde dolaştım.
*Spring break tatilinde de Sydney’e gittim. Sydney’de araba kiralayarak dolaştım. Sonra uçakla Cairns’e geçtim. 2 gece 3 günlük bir dalış gezisine katıldım Great Barrier Reef’te, dalış gezisinden dönünce Daintree yağmur ormanları gezisine katıldım ve yine uçakla Melbourne’e döndüm.

Sydney

Sydney

*Okuldaki sınavlarım bitince 20 günlüğüne Yeni Zelanda’da araba kiralayarak güney tarafından kuzey tarafına dolaştım. Queenstown’dan başlayıp sırayla Lake Hawea, Franz Joseph Glaciers, Nelson Lakes, Abel Tasman, Wellington, Ohakune, Taupo, Rotorua, Whitianga, Hamilton ve Auckland’i gezdim. 
*Ayrıca herkes gibi ben de hobbit köyünü çok merak ediyordum ve filmlerdekiyle aynı olduğunu görünce hayran kaldım. Hobbit kıyafetlerini giyip onların bardaklarından bira içtim.

Hobbit Köyü Yeni Zelanda

Hobbit Köyü Yeni Zelanda

Hobbit Köyü Yeni Zelanda 2

Hobbit Köyü Yeni Zelanda

Punakaiki Yeni Zelanda

Punakaiki Yeni Zelanda

Abel Tasman (Yeni Zelanda)

Abel Tasman Yeni Zelanda

Peki gezme işlerini nasıl planladın (ulaşım, yararlandığın siteler, appler, konaklama)? 
Bloglardan okuyarak, diğer Exchange öğrencileri ve yerlilere sorarak nereleri gezmem gerektiğini öğrendim. Skyscanner’dan en ucuz uçakları seçtim. Sonra oralarda kullanabileceğim ulaşım araçlarına baktım. Avustralya genel olarak çok yayılmış ve görülecek doğal güzellikleri çok olan bir ülke olduğu için genelde ilk gideceğim yere uçak kullandım sonra araba kiralayarak diğer şehirleri gezdim.
25 yaş altı olduğumuz için bize en uygun araba kiralama şirketi Apex Car’dı. Çünkü hem 25 yaş altı olduğumuz için ekstra ücret almıyordu hem de bir şehirden alıp başka şehire arabayı bırakınca ekstra drop off ücreti ödememizi istemiyordu. Günlük ortalama 25 AUD’a araba kiralayabiliyorduk. Ücretsiz park yeri bulmak çok zor olmuyordu ama Sydney’de merkeze park edeceğimiz zaman parka para ödemek zorunda kalıyorduk ama internetten park yerini ucuza ayırtabileceğin park yerleri de var onları kullanıyorduk. Konaklama için de Booking.com kullandım.

Gold Coast

En sevdiğim yerlerden biri olan Gold Coast 🙂

Melbourne’den hangi ülkeleri ziyaret etmek daha ucuz ve mantıklı?
Avustralya’ya gidiyorsaniz kesinlikle Yeni Zelanda’yI ziyaret etmelisiniz. Melbourne’den git gel 345 AUD’a uçak bileti aldım. Vize için sadeec 29 AUD ödedim. Orası bambaşka bir dünya, arkadaşlarımla araba kiralayıp en güneyinden en kuzeyine 20 günlük seyahat organize ettik. Toplamda arabayla 3500 km yaptık 😀

Ohakune Yeni Zelanda

Ohakune Yeni Zelanda

Abel Tasman Yeni Zelanda 2

Hobbit Köyü Yeni Zelanda

Başka bir ülkeyi seyahat etmek istediğinde vize almak zorunda kaldın mı? Kısaca anlatır mısın?
Yeni Zelanda için vize aldım. Online başvuru formunu doldurdum sonra pasaportumu Sydney’deki Yeni Zelanda konsolosluğuna gönderdim yaklaşık 15 gün içinde vizem çıktı. Ama böyle kısa bir süre içinde hallolması için konsolosluktaki memurları arayıp darlamam gerekti. Önerim uçuştan en az bir ay önce başvuruları yapıp pasaportu göndermeniz.

Glendhu Bay Yeni Zelanda

Glendhu Yeni Zelanda

Nelson Lakes Yeni Zelanda

Nelson Lakes Yeni Zelanda

Rutin bir günün nasıl geçiyor?
Derse giderken bisikletime atlayıp çok keyifli bir orman yolundan geçiyordum. Dersten sonra şehre gidip bir seyler içip ve dolaşıyordum. Onun dışında yurda döndüğümde yemek pişiriyor ve yurttaki arkadaşlarımla muhabbet ediyordum.
Avustralya’da filmlerden gördüğümüz kadarıyla çok fazla havuz ve plaj var. Yerel halk gerçekten de bu kadar düşkün mü yüzmeye 🙂 ?
Avustralya’da plajlar halkın kullanımına açık ve plajlarda ticari işletmeler yok. Türkiye’dekinin aksine plaja havlunuzu şemsiyenizi atıp dilediğinizce denizin ve kumsalın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca sörf çok yaygın bir spor ve hemen hemen her yaş grubu sörf yapabiliyor 🙂 Özellikle Sydney ve Gold Coast’ta insanlar işlerinden çıktıktan sonra sörf yaparak rahatlıyorlar.

Bondi Beach

Bondi Beach

Brisbane Halk Plajı

Brisbane Halk Havuzu

Ayrıca çoğu şehirde halkın kullanımına açık içi kumla doldurulmuş havuzlar var, farklı yaş grupları da kullanabilsin diye derinlikleri değişiyor. Bu havuzların yakınlarında giyinme yerleri ve tuvaletler de bulunuyor, eşyalarınızı öylece kenara koyup keyfinize bakabilirsiniz. Orada bulunduğum sürece hiçbir hırsızlık olayıyla da karşılaşmadım.

Cairns Halk Plajı

Cairns Halk Havuzu

Yemek işini nasıl hallediyorsun?
Buraya gelmeden önce yumurta kırmayı bile bilmiyordum ama burada yemekler çok pahalı olduğu için tariflere bakarak baya bir yemek yapmayı öğrendim. En ucuz bulabileceğiniz şeyler Asya yemekleri ama onlar da aşırı baharatlı ve soslu olduğu için kokusu bile rahatsız ediyor beni. Sabahları konfleks yiyip, öğlen yemek için sandviç hazırlıyordum. Akşam da tavuk ya da et pişirip makarnayla yiyordum. Tavuk ve et fiyatları yakın hatta bence tavuklar çok daha lezzetliler. Ayrıca sütün tadı da çok güzel. En çok özlediğim tadlardan biri süt oldu.
Spor yapmak istersen nasıl olanaklar var?
İnsanlar spor yapmayı çok seviyor. Benim kampüsümde spor salonu da vardı ama ormanda koşmak ya da bisiklet sürmek daha cazip geldi bana.
Exchange öğrencileri için bir kulüp var mı? Varsa aktif mi? Ne gibi etkinlikler düzenliyorlar?
MOVE diye bir Exchange kulubü var neredeyse herkes ona üye. Oryantasyon haftalarında sık sık etkinlikler düzenliyorlar. Diğer zamanlarda 2 haftada bir gece etkinlikleri oluyor.
Okul kulüpleri veya aldığın bir ders sayesinde bir yerleri gezme fırsatın oldu mu?
Evet oldu 🙂 Benim gibi Exchange öğrencileriyle tanışmak ve Avustralya hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak için Avustralya’ya giriş dersi diye bir ders aldım. O dersin programında da Tasmanya’ya gezi vardı ve okul gezinin masrafının yarısını karşılıyordu. Ben de okulla beraber Tasmanya’ya gittim. Bir gece merkezde bir gece de kamp alanında konaklayarak Tasmanya’yı dolaştık.

Freycinet Tasmanya

Freycinet Tasmanya

Gece hayatı nasıl?
Publarda sıcak bir ortam var, hiç tanımadığınız insanlar gelip sizinle sohbet edip arkadaş oluyor (yavşama amacıyla değil) 😀 Özellikle hafta sonları havalar da sıcakken insanlar genelde geceleri dışarıda oluyor.
Favori mekanların nereler?
South Yarra’da bir İtalyan restoranını çok seviyorum. St Kilda’da genelde Big Mouth diye bir pubda takılıyordum. Flinder Street’de ara sokaklarda bir şeyler içtiğim bir yer var ama adını hatırlamıyorum.
Yabancı dilde arkadaşlıklar kurmak, hayatını devam ettirmek zor oldu mu?
Avrupalılarla takıldım genelde, onlarla kaynaşmak zor olmadı. Bazen Avustralyalılar bize kendi aralarında nasıl konuştuklarını gösteriyorlardı ve aradan sadece 1-2 kelime seçebiliyorduk 😀
Ben genelde şu ülkenin insanlarını kendime daha yakın buldum dediğin bir ülke var mı?
Genelde Almanlarla takıldım, bizim kültüre daha aşina ve yakınlar.
Türk’üm dediğinde sana nasıl yaklaştılar, nasıl tepkiler aldın?
Aslında Türkiye’yi çok bilmiyorlar. Türk’üm demek yerine İstanbulluyum diyorum. Genel olarak Avrupalı olarak görüyorlar bizi.
Giderken yanında neler götürdün? Aman şunları Türkiye’den alın mutlaka diyeceğin şeyler var mı?
Su almayan, rahat yürüyüş ayakkabıları, yağmurluk, rahat ve sıcak tutan bir mont. Bol bol kamp yapacağınızı bilerek ona göre eşya almanızı tavsiye derim.
Şimdiki aklım olsa Erasmus’a/Exchange’e şuraya giderdim dediğin bir yer var mı?
Şimdiki aklım olsa yine Avustralya’yı seçerdim ama 1 dönem daha uzatıp 1 sene kalırdım.
Bu süreçte kendini en kötü ve en iyi hissettiğin anları anlatır mısın?
En kötü hissettiğim an 19 saatlik uçak yolculuğundan sonra yurda girdiğimde yatağın üstünde bir sürü böcek bulduğum andı. Ayrıca gece yarısı geldiğim için yurt ofisi kapalıydı. Böcekleri yatağın üstünden atıp uyumak zorunda kalmıştım.

Queenstown Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’da gittiğim ilk şehir Queenstown

En iyi hissetiğim zamansa Yeni Zelanda’ya ayak bastığım andan itibaren geçirdiğim her andı. Özellikle ülkenin güney tarafını çok sevdim.
Ayrıca Great Barrier Reef’te 2 gece 3 gün konaklamalı bir dalış gezisine katıldım. 3 gün boyunca teknede kaldım ve köpek balıklarıyla gece dalışı yaptım en sevdiğim zamanlardan biri de oydu. Aşağıya o dalışların birinde çektiğim videoyu koyuyorum, kaplumbağaya dikkat 🙂
[wpvideo VbvPGMqm ]
Exchange yapmayı öneriyor musun, şu ana kadar sana ne kattığını düşünüyorsun?
Bence başka bir yerde uzun süreli yaşamak, kültürünü öğrenmek, gezmek için inanılmaz bir şans ve imkanı olan herkesin bu fırsatı kullanması gerektiğini düşünüyorum. Karşılaştığımız sıkıntılar karşısında soğukkanlı kalıp, durum ne olursa olsun toparlamaya çalışmayı öğrendim. Onun dışında bir sürü güzel ve unutulmaz anı kattı.
Ben yaptım siz yapmayın ya da ben yapmadım siz kesin yapın dediğin şeyler var mı?
Yeni Zelanda’da bungee jumping veya sky dive yapıcaktım ama gezinin sonuna bırakmıştım. Gezinin sonunda hava durumu kötü olunca yapamadım ve çok içimde kaldı.
Avustralya’ya Exchange’e gelip bunları yapmadan dönmeyin dediğin neler var?
Koalaları kucaklayın, kanguru eti yemeyi deneyin. Gold Coast’ta denize girin ve sörf yapın. Great Ocean Road’da kamp yapın. 
[wpvideo q7LKKFKa ]

Bonus olarak eklemek istediğin bir şeyler var mı?
Aşağıya kullandığım bazı appleri ekliyorum.
Flexicar: Saatlik araba kiralama appi, saati 8 AUD günlük 60 AUD civarı. Kısa süreliğine arabaya ihtiyacınız olursa karlı oluyor çünkü taksiler çok pahalı.
Uber Eats: Yemek söylemek için kullanabilirsiniz.
PTV: Toplu taşıma saatlerine bakabilirsiniz.
Wilderness NZ: Yakınlardaki kamp ve konaklama alanlarını gösteriyor.
Wicked Campers: Avustralya’da yakınlardaki konaklama, public tuvalet, atm ve petrol istasyonlarını gösteriyor.
***
İletişim Bilgileri
Instagram hesabım: havvatopalan
Mail adresim : havvanurtopalan@gmail.com
Instagramdan sorularınızı sorup gezdiğim yerlere bakabilirsiniz. Ayrıca mail adresimden de ulaşabilirsiniz.
[googlemaps https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1kA4afRQnbwbhkV8-tQRSAcaBW7avbPbX&w=640&h=480]